TS – Za najlepší EDI projekt roku 2014 ocenený MALL.CZ

8. december 2014

Kysucké Nové Mesto, 25. novembra 2014 – EDI projekt roku, každoročná súťaž odborného portálu EDIzone.cz, ktorá oceňuje inovatívne a úspešné nasadenie EDI (Electronic Data Interchange), ovládla v tomto roku spoločnosť Internet Mall prevádzkujúca internetový obchod MALL.CZ. Udelenie hlavnej ceny si vyslúžila projektom zavádzania elektronickej komunikácie EDI pre efektívnejšiu výmenu dokladov typu objednávka (ORDERS), avízo dodávok (DESADV) a faktúra (INVOIC) so svojimi dodávateľmi. Medzi ďalšími ocenenými sú spoločnosti Uni Hobby a Makro Cash & Carry.

Udelenie hlavnej ceny potvrdzuje nový trend, keď sa EDI komunikácia stále častejšie presadzuje mimo svojich tradičných odvetví, kde medzi dodávateľmi nebola miera pripravenosti na EDI komunikáciu doteraz taká vysoká. Napriek tomu len po polroku od spustenia projektu je viac než 50 % dokladov od dodávateľov MALL.CZ prevedených z papierového do elektronického formátu EDI. Vďaka používaniu štruktúrovaného štandardu môžu protistrany vymieňať obchodné a logistické dáta rýchlo, bezchybne a automatizovane, teda priamo z jedného podnikového systému do druhého.

"Rozhodnutie zaviesť EDI padlo na základe našich dlhodobých plánov, ktoré sme sa rozhodli realizovať s vybraným EDI providerom, spoločnosťou CCV Informační systémy. Keďže sa e-commerce rýchlo rozvíja a EDI komunikácia s obchodnými partnermi prispieva k zvyšovaniu produktivity, snažili sme sa pre projekt vytvoriť také podmienky, aby sa jeho prvá fáza realizovala čo najrýchlejšie. A pretože doterajšie výsledky splnili naše očakávania, budeme s partnermi radi spolupracovať aj na ďalšom rozvoji EDI,“ vysvetľuje Eduard Míka, jeden z vlastníkov a technický riaditeľ MALL.CZ.

Druhým najúspešnejším EDI projektom za rok 2014 bolo zavedenie elektronickej výmeny obchodných a logistických dokumentov s dodávateľmi, ktoré realizovala spoločnosť Uni Hobby, český reťazec hobbymarketov. Cenu si zaslúžila za projekt úspešného roll-outu viac než 100 zapojených dodávateľov do EDI v priebehu jediného mesiaca, teda v rekordne krátkom čase.  Úspešné zavedenie EDI navyše potvrdzuje fakt, že Uni Hobby plánuje jeho rozšírenie o ďalšie EDI správy, ako napríklad avízo dodávok (DESADV) alebo príjemku (RECADV), aby mohlo v plnej miere využiť výhody EDI komunikácie.

Pomyselnú bronzovú priečku obsadila v tomto ročníku súťaže spoločnosť Makro Cash & Carry, a to za ďalší rozvoj projektu zavádzania elektronických dodacích listov vo formáte EDI doplnených identifikáciou paliet etiketami so SSCC kódmi. Oproti spoločnostiam Internet Mall a Uni Hobby, ktoré si tento rok pripísali premiérové úspechy, spoločnosť Makro Cash & Carry tretím miestom nadviazala na svoje minuloročné víťazstvo v súťaži. Dokazuje tak, že dlhodobo patrí k lídrom na trhu pri zavádzaní EDI komunikácie.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov EDI projekt roku 2014 sa tento rok uskutočnilo 20. novembra v spoločenských priestoroch Vinárstva Jedlička a Novák v Bořeticiach.