TS – Henkel vystavuje viac než 60% dokladov elektronicky a rozširuje elektronickú fakturáciu aj na zákazníkov bez EDI

11. jún 2012

Brno, 11. júna 2012 – Spoločnosť Henkel, jeden z popredných svetových dodávateľov spotrebného tovaru, významne rozširuje využitie elektronickej komunikácie.  Vedľa elektronickej výmeny dokladov vo formáte EDI začal zasielať vybraným odberateľom elektronické faktúry vo formáte PDF. Využíva na to konsolidačné centrum Orion, ktoré okrem distribúcie dokladov zaisťuje aj ich dôveryhodnú archiváciu. Tento krok Henkel robí v súlade so svojou stratégiou udržateľného rozvoja. Prirodzene pritom nadväzuje na svoj hlavný komunikačný pilier – EDI komunikáciu vo formáte UN/EDIFACT,  ktorou v súčasnosti prúdi viac ako 60% všetkých vystavených daňových dokladov spoločnosti.

Elektronicky viac než 10 druhov obchodných a logistických dokladov

Zavádzanie bezpapierovej komunikácie v rámci celej spoločnosti. To je jeden z cieľov stratégie trvalej udržateľnosti, ktorá je súčasťou firemnej vízie a firemných hodnôt spoločnosti Henkel, popredného svetového výrobcu pracích a čistiacich prostriedkov, kozmetiky, lepidiel a technológií. Elektronizáciu pritom neobmedzila len dovnútra spoločnosti, ale cieli aj na svojich obchodných partnerov, vrátane tých, ktorí s ňou zatiaľ nemali skúsenosti.

Dokladom je aj najnovší krok spoločnosti, keď využila služby konsolidačného centra Orion prevádzkovaného spoločnosťou CCV Informačné systémy na zasielanie elektronických PDF ostatným odberateľom, s ktorými doteraz komunikovala písomnou formou. Henkel tak mohol rozšíriť doterajšiu elektronickú výmenu dokumentov v štruktúrovanej EDI podobe, vďaka ktorej si mesačne vymení tisíce dokladov nielen s obchodnými partnermi, ale aj s poskytovateľmi logistických služieb. Okrem faktúr pracuje Henkel s ďalšími viac než 10 druhmi obchodných a logistických dokumentov v elektronickej podobe, a to vrátane elektronických dodacích listov s identifikáciou tovaru pomocou SSCC kódov, ktorých výmenu vôbec ako prvý spustil so spoločnosťou AHOLD Česká republika.

Odberatelia zmenu vítajú

Zasielanie daňových dokladov vo formáte PDF začal Henkel používať najprv v divízii Lepidiel, kde sa podľa slov customer service manažérky Evy Malíkové stretol s obrovským záujmom na strane odberateľov, a to jednak v segmente malých lepidiel (AC), kde sa mu behom jedného mesiaca podarilo zapojiť 39 odberateľov (napr. Activa, Office Depot, Velkoobchod Heva, Koh-i-noor Hardtmuth), jednak pri ťažkých lepidlách, kde je medzi spoločnosťami zapojenými do elektronickej fakturácie napr. Škoda Plzeň.

Na strane Henkelu týmto krokom opätovne dochádza k  významnej úspore času aj finančných prostriedkov. A odberatelia si pochvaľujú najmä to, že si môžu tovar v najkratšej dobe po dodaní (DÚZP) napríjemkovať (naúčtovať) s fakturačnými cenami do svojho skladového systému. Navyše tieto informácie dostanú na email, ktorý si sami zvolia. Po obdržaní dodacieho listu teda nemusia čakať až niekoľko dní na to, kedy dorazí faktúra.

Bez nutnosti implementácie

Jednou zo zaujímavostí projektu je, že na jeho realizáciu nebola potrebná žiadna implementácia. Spoločnosť Henkel totiž využila doterajšie rozhranie podnikového informačného systému SAP, kde len zvolila pre výstup zaslanie PDF emailom. Takto vyexportované dáta potom smerujú rovno do pripraveného konsolidačného centra Orion, kde sú označené elektronickým podpisom a rozoslané na požadovanú emailovú adresu podľa nastavenia protistrany. Faktúry sú pritom v rámci Orionu uložené v archíve faktúr pod príslušnými identifikátormi a dôveryhodne, v súlade s platnou legislatívou, archivované.

Ďalšie uplatnenie a výhody pribúdajú

Henkel navyše našiel aj ďalšie použitie služby, a to v komunikácii s reťazcom AHOLD, ktorému spracováva všetky faktúry centrum zdieľaných služieb v Krakove, kým tzv. bonusové dobropisy rieši česká centrála a doteraz prebiehalo ich spracovanie v papierovej forme. Henkel tak vďaka tejto službe môže posielať bonusové dobropisy priamo českej centrále v čitateľnej podobe vo formáte PDF a to prostredníctvom rovnakého systému, ako používa pre EDI komunikáciu. Varianty dokladov vo formátoch EDI a PDF je navyše možné v rámci konsolidačného centra ľubovoľne kombinovať. To vedie napríklad pri opravných daňových dokladoch, ktoré sú zložitým spôsobom generované pre štruktúrovanú EDI komunikáciu, k podstatnému zjednodušeniu a urýchleniu celého procesu.

• Viac informácií o konsolidačnom centre ORION

—————————————————————————–

O spoločnosti Henkel

Spoločnosť Henkel ponúka na celom svete svoje popredné značky a technológie v troch oblastiach: pracie a čistiace prostriedky, kozmetika a lepidlá a technológie. Spoločnosť založená v roku 1876 zaujíma so svojimi celosvetovo známymi značkami ako Persil, Schwarzkopf a Loctite čelné tržné pozície jednak v oblasti spotrebného tovaru, jednak tovaru pre priemyslové aplikácie. Spoločnosť Henkel sídliaca v Düsseldorfe v Nemecku má na celom svete približne 47 tisíc zamestnancov a patrí medzi nemecké spoločnosti s najrozsiahlejšou medzinárodnou pôsobnosťou.

O spoločnosti CCV Informačné systémy

CCV Informačné systémy pôsobí na trhu od roku 1992 a patrí k významným hráčom domácej scény odboru informačných systémov. Sídli v Brne (divízia CCV Business Solutions) a ďalšie pobočky pôsobia v Brne (divízia CCV eGovernment), v Opave (divízia CCV eBusiness) a v Kysuckom Novom Meste (CCV Slovensko). Poskytuje komplexné dodávky vo vývoji, poradenstvo a implementáciu podnikových informačných systémov (Microsoft Dynamics) a ďalších softvérových aplikácií pre vybrané oblasti podnikania. Špecializuje sa na riešenia pre poskytovanie elektronickej výmeny dát (riešenie EDI Orion), zabezpečuje bezpapierový obeh obchodných dokladov. Vyvíja špeciálne riešenia (registre, portály) pre štátnu správu. CCV Informačné systémy udržuje certifikát systému kvality ISO 9001:2009, je partnerom spoločnosti Microsoft s titulom Microsoft Gold Certified Partner a nositeľom partnerského titulu Oracle Gold Partner.