TS – Exisport a ďalšie športové predajne zo siete PPG Group zavádzajú elektronickú výmenu dokladov

4. august 2020

4. augusta 2020, Nitra - Spoločnosť PPG Group so svojimi dodávateľmi po novom komunikuje cez EDI. V elektronicky štruktúrovaných správach posiela a prijíma objednávky, dodacie listy a faktúry. PPG Group, pod ktorú spadá najväčšia sieť slovenských športových predajní Exisport a obchody ako Puma alebo Underarmour, plánuje do budúcna prepojiť EDI aj s umelou inteligenciou.

Hlavným impulzom na zavedenie elektronickej výmeny dokladov (EDI) boli pre PPG Group zdĺhavé procesy v priebehu príjmu tovaru. „Obvykle posielame jednu veľkú objednávku dvakrát do roka, dodávateľ nám potom tovar posiela priebežne. Doteraz sme museli pri každej dodávke tovaru ručne dohľadávať a kontrolovať, či tovar zodpovedá pôvodnej objednávke. Zabralo to množstvo času a nezaobišlo sa to bez chýb,“ opisuje Gabriel Galeštok, konateľ PPG Group.

Preto sa vedenie firmy rozhodlo zaobstarať EDI, ktoré doklady automaticky stráži a páruje. „Po krátkom on-line prieskume sme oslovili dvoch dodávateľov EDI. Nakoniec sme si vybrali Orion EDI od firmy Grit, pri ktorom nám viac vyhovovala cena a zákaznícky servis,” pokračuje Galeštok.

Implementácia nového systému bola hotová za dva mesiace. Jej súčasťou bolo aj zapojenie dodávateľov. „Všetkých dodávateľov PPG Group sme kontaktovali a odovzdali im presné pokyny, ako EDI aktivovať alebo naň prejsť. Klient v tomto ohľade nemusel nič riešiť,” opisuje proces David Reichel, produktový manažér Orion EDI v spoločnosti Grit.

PPG Group si od mája 2020 vymieňa doklady elektronicky s 15 kľúčovými dodávateľmi tovaru z celého sveta a do budúcna počíta s ďalšími. Elektronicky posiela a prijíma všetky objednávky, dodacie listy a faktúry pre všetkých 21 predajní vrátane ich e-shopov. S EDI denne pracuje IT oddelenie, skladníci, obchod aj učtáreň.

Predajca športovej výbavy má s EDI plány aj do budúcna: „Chceme implementovať umelú inteligenciu, ktorá zrýchli proces dopĺňania tovaru. Napríklad vytvorí objednávky na chýbajúce kusy. To by bez automatického prúdenia dokladov prostredníctvom EDI nebolo možné,” vysvetľuje Galeštok.