TS – EDI v spoločnosti Tamda Foods ušetrí hodiny pri príjme jednej dodávky tovaru

14. máj 2018

Potravinársky a drogistický veľkoobchod Tamda Foods sa stal ďalším obchodným reťazcom s rýchloobrátkovým tovarom, ktorý prešiel na plne elektronické a automatizované spracovanie obchodných dokladov pomocou štandardu EDI. Prvotným impulzom na prechod na elektronické objednávky a faktúry bola náročnosť logistických procesov. Príjem tovaru do skladu sa podarilo významne zrýchliť elektronickým avízom o odoslaní tovaru a označovaním paliet SSCC kódmi. Dodávateľom riešení bola spoločnosť CCV Informačné systémy, na dátovú výmenu je využívané cloudové clearingové centrum ORION EDI.

Silný rozvoj vietnamských potravinových večierok a množstva iných maloobchodných predajní stáli za dynamickou expanziou spoločnosti Tamda Foods, ktorá sa z pražskej cash & carry predajne postupne vypracovala na etablovaný veľkoobchod s e-shopom a logistickou službou ponúkajúcou viac než 30 tisíc položiek tovaru.  Spolu s tým prirodzene vyvstala potreba rýchlejšie a efektívnejšie riešiť aj všetky procesy okolo spracovania dokladov a toku tovaru.

„Tým, ako sme postupne rozširovali sortiment, rástla tiež náročnosť skladových procesov pre našich zamestnancov. Predovšetkým príjem tovaru bol pre nás časovo veľmi náročný. Napríklad v rámci dodávateľa Nestlé, ktorý nám dodáva veľké množstvo položiek na heterogénnych paletách, trvalo naskladnenie 3 až 4 hodiny,“ komentuje pôvodný stav Le Hai Anh, ktorý v Tamda Foods proces elektronizácie manažérsky zastrešoval. „Skúsiť využiť EDI komunikáciu napadlo môjmu kolegovi z obchodu, ktorý bol v kontakte s kľúčovými dodávateľmi, ktorí už často EDI používajú a svojich zákazníkov sa na možnosť prepojenia pýtajú. Tí nám tiež odporučili ako partnera projektu CCV Informačné systémy. Presadiť EDI u nás potom nebolo zložité, pretože sme spoločnosť naklonená nasadeniu moderných technológií.“

Rýchle prepojenie s kľúčovými dodávateľmi

Zapojenie dodávateľov do EDI (Electronic Data Interchange) značne zjednodušoval fakt, že pre hlavných dodávateľov Tamda Foods je elektronická výmena dokladov už samozrejmosťou. Celý počiatočný proces, trvajúci štyri mesiace, zahŕňal prípravu interného informačného systému a testovaciu prevádzku.

Prvým zapojeným partnerom bola spoločnosť Henkel, následne bolo zapojených ďalších sedem kľúčových dodávateľov, prostredníctvom ktorých bolo overené bezchybné nastavenie a fungovanie EDI procesov a umožnené vyhodnotenie prínosov. Nasleduje prepojenie s ďalšou stovkou partnerov, z ktorých je viac než polovica z Českej republiky a tretina z ostatných európskych krajín.

Merateľné prínosy a rýchla návratnosť riešenia

Očakávaná návratnosť zavedenia EDI a pozitívna spätná väzba od kľúčových dodávateľov hrali podstatnú úlohu už pri výbere riešenia. Skutočnosť však nakoniec ešte prekonala očakávania: „Vďaka využitiu avíza o dodaní (DESADV) s SSCC kódmi sme niekoľkonásobne zrýchlili a zefektívnili príjem tovaru. Celú zásielku z vyššie zmieneného Nestlé sme tak teraz schopní naskladniť v ráde minút,“ hovorí Le Hai Anh a dodáva: „Sekundárnym prínosom je pre logistiku možnosť lepšieho plánovania príjmu na sklad. Avízo o dodaní nám totiž príde ešte pred samotnou dodávkou a môžeme sa teda na tento príjem lepšie pripraviť, nachystať si miesto v sklade, prípadne presmerovať dodávku na iný sklad a podobne.“

O spoločnosti Tamda Foods

Tamda Foods je česká firma založená v roku 2008, ale podnikanie naplno rozbehla od marca 2011 v Prahe v prevádzkach pražskej tržnice Sapa, kde začala systémom cash & carry ponúkať široký sortiment potravín, nápojov, drogérie a domácich potrieb. Postupne sa vypracovala na etablovaný veľkoobchod s e-shopom a logistickou službou Tamda Express ponúkajúcou viac než 30 tisíc položiek a 5000 druhov tovaru.