Novinky v Registri viníc podporia jedinečnosť vín originálnej certifikácie

29. júl 2014

Brno, 1. júla 2014 – Ministerstvo poľnohospodárstva rozšírilo Portál farmára, konkrétne Register viníc (www.registrvinic.cz), o nové funkcie na správu a vydávanie rozhodnutí u vín originálnej certifikácie (VOC). Vinári, ktorí sú členmi jedného z piatich združení /spolkov VOC, tak teraz môžu prostredníctvom Registra viníc jednoducho elektronicky žiadať o zatriedenie VOC. Na žiadosť novo nadväzuje aj rozhodnutie príslušného združenia/spolku VOC o zatriedení daného vína, ktoré prebieha rovnako v elektronickej forme Šikovným pomocníkom v procese zatriedenia VOC sú kontrolné upozornenia. Tie sa automaticky generujú z dát dostupných v Registri viníc, ktorý technologicky spravuje spoločnosť CCV Informačné systémy. Vinári aj príslušné združenia VOC vďaka tomu okamžite vedia, či dané víno spĺňa kvalitatívne kritériá na udelenie značky VOC. Jedná sa napríklad o cukornatosť hrozna, povolené limity množstva alkoholu a pod.

S podporou ministerstva

Sprevádzkovaním nových funkcií v Registri viníc deklaruje Ministerstvo poľnohospodárstva svoj dlhodobý záujem na podpore VOC, ako potvrdzuje Ing. Antonín Králíček, vedúci oddelenia pre víno: „Vína originálnej certifikácie vnímame ako dôležitý alternatívny systém označovania vín, ktorý sa plne sústredí na získanie toho najlepšieho, čo daná odroda v mieste jej pestovania ponúka. Chceme preto podporovať originalitu a najvyššiu kvalitu vín originálnej certifikácie napríklad aj zjednodušením procesu ich zatriedenia a kontroly v rámci Registra viníc.“

Garantovaná výnimočnosť

Príznačnou vlastnosťou VOC je, že sa na ich výrobu používa len také hrozno, ktoré pochádza výhradne z viníc ležiacich v schválených polohách daného regiónu. Tento prísny výber polôh spolu s originálnym pôdnym zložením dáva vínam jedinečné vlastnosti. Označenie VOC tak pre zákazníka znamená najvyššiu kvalitu vín vyprodukovaných z najtypickejších odrôd daného vinárskeho regiónu vrátane istoty ich charakteristických chutí a vôní. „Značka VOC pomáha spotrebiteľom odlíšiť chuťovo a celkovou kvalitou jedinečné vína, ktoré môžu byť vyrábané len z vybraných a registrovaných viničných tratí a musia vykazovať originálny regionálny charakter,“ hovorí Bio vinár Ing. Petr Marcinčák, jeden zo zakladateľov združenia VOC Mikulov, ktoré ako apelačný systém VOC pôsobí už od roku 2011.

Jedinečnosť VOC potvrdzuje aj skutočnosť, že ich výroba predstavuje len zlomok produkcie vína v ČR (2 750 hl zatriedených vín s označením VOC v minulom roku činí necelých 0,6 % celkovej ročnej produkcie). Hodnoty značky VOC sú si však – okrem zákazníkov – vedomí aj samotní vinári. Oproti jedinej oblasti VOC v roku 2009 (VOC Znojmo a produkcia len 677 hl) pribudli v priebehu nasledujúcich rokov ďalšie štyri (Mikulov, Modré Hory, Pálava a najnovšie Blatnice). Dohromady tak v súčasnosti reprezentujú to najlepšie z produkcie 85 vinárskych subjektov.

„Čo sa týka skladby viníc v rámci 12 pestovaných odrôd VOC, najrozšírenejšími sú Rizling rýnsky, Sauvignon, Veltlínske zelené, Svätovavrinecké a Rizling vlašský. Celková plocha zaradených skladieb je mierne nad 1 000 ha z celkových viac než 17 000 ha registrovaných viníc na území ČR,“ dopĺňa Ing. Lukáš Peterka z CCV Informačné systémy.