TZ – Hobbymarkety bez papíru: OBI se svými dodavateli přechází na elektronickou výměnu dokumentů EDI

16. 12. 2008 – Celkem 11 tun a 520 kilogramů papíru, stovky hodin pracovního času a nemalé náklady ušetří přechodem na bezpapírovou komunikaci dodavatelé společnosti OBI Česká republika, která v Česku provozuje 27 hobbymarketů. Stane se tak díky modernímu webovému řešení pro elektronickou výměnu dokladů (EDI) mezi OBI a až dvěma stovkami jeho dodavatelů na českém trhu. Partnerem dodavatelů OBI pro projekt hospodárnější logistiky oběhu dokumentů je společnost CCV Informační systémy.

Přední obchodní řetězec, který nabízí zboží pro řemeslníky, kutily a zahrádkáře, zvolil jako partnera pro projekt rozšiřování EDI (Electronic Data Interchange) komunikace společnost CCV Informační systémy a její řešení EDI Orion®, které v oblasti bezpapírové obchodní komunikace patří mezi dvě nejrozšířenější řešení. Nabídka CCV zvítězila v silné konkurenci ostatních poskytovatelů a softwarových firem, které byly společností OBI osloveni. Projekt přináší zrychlení procesů a práce s dokumenty, snížení nákladů na veškerou administrativu a vyšší kvalitu obchodní agendy, ale také snížení chybovosti v agendě a další sekundární efekty. Očekáván je roční oběh 1,2 milionu zpráv, nejčastěji faktur a objednávek, ale také dalších standardních obchodních dokumentů, což znamená úsporu 11,52 tun papíru ročně.

Společnost OBI, která EDI komunikaci i v České republice využívá již několik let, zvýšila již v roce 2005 své úsilí o připojení všech dodavatelů elektronickou formou,“ uvedla vedoucí oddělení kontroly faktur Radka Havleová ze společnosti OBI Česká republika. V první fázi byli dodavatelé připojování na objednávky, a to jak formou klasického EDI (EDIFACT/EANCOM), tak formou webového portálu. Prioritou OBI v oblasti EDI komunikace se následně stala elektronická faktura. „Protože původní spolupráce na tomto projektu s jedním z tuzemských dodavatelů nepřinesla požadované úspěchy, oslovili jsme v roce 2008 další společnosti, které podobná řešení dodávají,“ uvedla Havleová. Ve výběrovém řízení uspěla společnost CCV Informační systémy. „Mezi hlavními důvody byly pozitivní zkušenosti při zapojování klientů CCV na klasickou EDI komunikaci s OBI, dále pak aplikace moderních technologických přístupů, zkušenosti CCV s českým EDI prostředím a podobnými projekty a v neposlední řadě také transparentnost a jednoznačnost podmínek spolu s poskytnutými garancemi. Nezanedbatelným důvodem byla také výhodná cenová nabídka od společnosti CCV pro všechny obchodní partnery společnosti OBI,“ vysvětlila Havleová výsledek výběrového řízení.

Obsahem projektu je spolupráce na oslovení dodavatelů, kteří doposud s OBI vůbec nekomunikují nebo pouze přijímají objednávky a jejich následné zapojení do EDI komunikace prostřednictvím webové služby ORION. Tu CCV poskytuje jako jednu z přidaných EDI služeb. Samotná komunikace s OBI pak bude i nadále probíhat přes standardní EDI s využitím norem EDIFACT/EANCOM a x.400 a AS2 komunikací.

Prostřednictvím služeb EDI komunikace Orion zajišťujeme pokrytí prakticky všech obchodních řetězců na českém trhu, které elektronickou výměnu dokumentů akceptují, což našim zákazníkům umožňuje bezproblémově posílat veškeré doklady k různým partnerům,“ uvádí David Reichel, ředitel divize e-Business CCV Informační systémy. „Partnerství s OBI je ovšem výjimečné v tom, že s jeho podporou cíleně zapojujeme v krátkém čase až dvě stovky dodavatelů,“ přibližuje rozsah řešení Reichel. Během prvního měsíce se zapojilo 97 firem, a to buď klasickou cestou, nebo prostřednictvím portálu OBI pro EDI komunikaci. „Projekt je díky možnostem využití moderních webových služeb EDI dobře dostupný také pro menší firmy bez ohledu na množství oběhu dokumentů. Do projektu plynule připojujeme také dodavatele OBI, kteří používají jiné moduly EDI komunikace. Klientovi projekt přináší významné zefektivnění komunikace v dodavatelském řetězci ve snaze ještě lépe reagovat na potřeby svých zákazníků,“ dodává Reichel.

Informace o společnosti CCV Informační systémy:

CCV Informační systémy patří stabilně mezi významné společnosti v oboru informačních systémů a informačních technologií v České republice. Byla založena v roce 1992 se sídlem v Brně a dalšími pobočkami v Brně (sekce e-Government) a v Opavě (sekce e-Business).
CCV Informační systémy má tři firemní sekce podle hlavních směrů svého působení:

• Business Solutions – nejúspěšnějšími produkty CCV Stavebniny a CCV Řízený sklad na bázi podnikového informačního systému Microsoft Dynamics NAV,
  • e-Business – komplexní řešení EDI ORION® – poskytování služeb elektronické výměny dat a bezpapírové komunikace
  • e-Government – vývoj a dodávky speciálních internetových řešení pro státní správu na platformě Oracle.

CCV Informační systémy udržuje certifikát dle systému kvality ISO 9001:2001, je partnerem společnosti Microsoft s titulem Microsoft Gold Certified Partner a nositelem partnerského titulu Oracle Valued Member Partner.

Zajímalo by to i kolegy nebo šéfa? Jednoduše s nimi článek sdílejte.